Historie van de Smoothie

Het is lastig om het verleden van de term smoothie precies te achterhalen. Vooral omdat je dan eigenlijk een onderscheid moeten maken tussen het drankje en de naam.

Het drankje waarbij geperst of gehakt fruit werd gemend en gedronken/gegeten zou wel eens uit Zuid Amerika kunnen komen. Ze kennen hier al lang de voordelen van fruit en wisten ook wel dat je er meer mee kon doen dan gewoon opeten. Het zou me niet verbazen als ze ook op andere fruit rijke regio’s al vroeg het fruit in drankjes verwerkt hebben.

Smoothie uit de Engelstalige landen

De term smoothie is Engelstalig en komt waarschijnlijk uit de Verenigde Staten. De naam smoothie is oorspronkelijk verbonden aan allerlei soorten producten. In de jaren 60 werd de term smoothie populair in de Verenigde Staten toen restaurants de fruit drankjes gingen verkopen.

Een van de nog steeds bestaande bedrijven die de smoothie vervolgens groot gemaakt hebben is Smoothieking. Haar directeur Steve Kuhnau zat met allerlei voedsel allergieën en was op zoek naar een voedzaam drankje dat niet gebaseerd was op zuivel. Hij zette drankjes van vers fruit op de markt en verkocht ze als smoothie.

Smoothie verovert de wereld

Ondertussen begint de smoothie de wereld te veroveren. Ook in Nederland wordt de term steeds vaker gebruikt voor voedzame en gezonde fruitdrankjes. Deze smoothies zijn allang niet meer de simpele klassieke fruitdrankjes van vroeger maar zijn geëvolueerd in exotische heerlijke drankjes.

Op onderstaande websites kun je meer lezen over het ontstaan en de historie van de smoothie. 

Deel deze pagina met je contacten

Ben jij actief in social media? Deel deze pagina dan met je contacten.

Voor gebruik van de social media buttons is het nodig dat je toestemming geeft om cookies voor social media te plaatsen. Klik hier om toestemming te geven voor cookies..